MENU
+ PROJECTS
Slide Left Slide Right

more information



NIS SERVICED APPARTMENT

Year: 2012
Location: Nghi Son, Thanh Hoa
Site Area: 28.000 sqm - Floor Area: 18.000 sqm
Client: N.I.S & JGCS Consortium




Project gallery


Constrained within a limited budget, besides from fulfilling the simpliest needs and required amenities for individual living space , the complex manages to provide a large outdoor public space for people to use. Consisting of three levels including the ground floor, the architecture is open and spread out on a large plot of land, of which encircles a garden 47m x172m in size, large enough to hold outdoor events and activities for over 1000 people. Finishing materials are moderately used to meet the budget requirement. Most public amenities, including community services, mini marts, and restaurants concentrate half of the Ground floor with direct access to the main road, while the

The 450-room appartment is build for staff of JGCS Consortium at the Nghi Son oil refinery and petro- chemical complex in the central province of Thanh Hoa. The JGSC Consortium includes the compa- nies JGC, GS, Chiyoda, SK E&C and Technip.

apartments are located on the first and second floor of the compound. The solid to void ratio is clearly set at 1 to 3.5 respectively. The void embraces the spatial openness, while the solid provides architectural shelters for the human beings. Metaphorically,thecentralvoidofthecomplexiswhere nature dwells and tranquility prospers. Embracing the regional characteristic, the garden is populated with local fruit plants, such as mango, pomegranate, guava & vegetables. The floor slabs is manipulated following an alternating pattern, protruding out to nature to create a strong shadow effect for the lobby connecting the cafeteria, amenities area, and the central garden. 

Chung cư 450 phòng do Chủ đầu tư là Công ty Cổ Phần Gang Thép Nghi Sơn đầu tư xây dựng cho đội ngũ nhân viên quốc tế đến làm việc trong thời gian ngắn tại dự án lọc hóa dầu của Tập đoàn JGCS (tổ hợp các công ty của Nhật Bản và Hàn Quốc.)

Với kinh phí đầu tư hạn hẹp, tuy nhiên ngoài việc giải quyết nhu cầu ở về cơ bản, các khu tiện ích bắt buộc trong nhà, khu ở 450 còn tạo được môi trường sinh hoạt công cộng ngoài trời cho khu ở trên diện rộng. Kiến trúc khu 450 được thiết kế thấp tầng, trãi dài và cởi mở. Tổng thể Mặt bằng khu nhà ở được thiết kế vây quanh 1 sân trong nhiều cây xanh có kích thước 47m ngang và 172m dài, đủ lớn để có thể diễn ra các hoạt động và sinh hoạt ngoài trời cho hơn 1000 người. Tòa nhà thấp tầng bao gồm 1 trệt và 2 lầu. Khu dịch vụ cộng đồng, nhà y tế và mini mart, khu

nhà hàng ăn uống tập trung ở một nửa cánh nhà của tầng trệt – khu vực tiếp giáp đường lớn, trong khi 2 tầng bên trên tập trung bố trí các phòng ở. Kiến trúc thể hiện rõ ràng tỉ lệ đặc và rỗng trong kiến trúc, trong khi khoảng đặc-phòng ở chiếm 1 phần thì khoảng rỗng hơn gấp 3,5 lần, nơi của khoảng trống và bầu trời. Là nơi thể hiện thông điệp thiết kế rất rõ, trung tâm của khu ở là vùng của thiên nhiên và khoảng trống tĩnh tại. Sân vườn trung tâm được trồng các loại cây ăn trái đặc trưng của Việt Nam và của vùng Nghi Sơn như xoài, lựu, ổi và các cây cỏ, rau địa phương. Vật liệu hòan thiện được sử dụng rất tiết chế nhằm đạt yêu cầu về tính kinh tế cho đồ án. Những tấm sàn phẳng, vươn ra ngoài thiên nhiên được tạo nên từ cấu trúc phân tầng lệch, tạo ra hiệu quả bóng đổ mạnh cho các sảnh hành lang kết nối giữa khu nhà ăn và các khu vực tiện ích với sân vườn trung tâm. 




facebook | instagram