MENU
+ PROJECTS
Slide Left Slide Right

more information



BO MON PRESCHOOL

Year: 2019
Location: Tú Nang- Yên Châu- Sơn La
Site area: 237m2
Charitable Organisation: MT Community
Funding: Pay it Forward Fund
Constructor: Hung Phat Tradeco - (Bimexco)


Project gallery


Bó Mon Preschool | The idea of a connecting station.

Architecture is not simply a one liner script that subscribed to the moderate range of practical functionality, aesthetic, and sustainability, it must also, in its everyday use, paint up an exciting atmosphere for its inhabitants. The forming of meaningful architecture has been increasingly difficult and challenging than ever with many uncertainties occurred during the long construction process, especially when it comes to a charity project with limited budget and constricted construction condition.

Outlining the spatial function for the school came very early. Through the separation of the classrooms, teacher accommodation and supporting rooms over a common yard, a central layout is formed, making the courtyard as the heart where all activities happen. The courtyard is essentially a multifunctional open area under a shady awning where children play together. When school is in session, the yard is a place where siblings from the school next door gather to wait for each other before going home, an outdoor classroom, and a communal space for local festivals to take place throughout the year.

Consequently, the conceived project and the idea of a connecting station as a public school for children from three villages in Tú Nang-Yên Châu serves as an open suggestion, and a prototype for future community projects by charitable and non-profit organization.

The soft shape of the roof creates a shady area that transits slowly from the wall to the floor as the sun changes its course, animating a present that connect the architecture with its natural context, where it sits among the indefinite mountains and hills, and where it blends itself between the cloud and the smog of a highland afternoon. 
.
More information:
In 2018, Bo Mon Preschool in Tu Nang Commune – Yen Chau District – Son La Provine was constructed as a charity project.
The school is a benefaction to nearly 70 children and a village-stationed teacher. The attending pupils include children of H'Mong ethnic group from three villages Bo Mon, Cay Ton and Co Tong in the vicinity of 2 kilometres.
With a total area of 237m2, the school was completed and started to operate officially in June 2019, is the result contributed and sponsored by the following organisations, units and individuals:
Charity Organisation: MT Community
Charity Funding: Pay it Forward Fund
Architects: KIENTRUC O
Constructor: Hung Phat Tradeco - (Bimexco)
and other benefactors.

Bó Mon Preschool has been listed as "The world's top 10 new architecture projects" by The Guardian -> Read more

Điểm trường Bó Mon | Ý tưởng về trạm kết nối.

Vì kiến trúc không chỉ đơn thuần trong phạm vi “vừa phải” của thích dụng, thẩm mỹ bền vững mà kiến trúc còn phải tạo ra một bầu không khí hứng khởi cho người sử dụng. Công việc kiến tạo kiến trúc trở nên gặp nhiều thử thách hơn bao giờ hết và ẩn chứa nhiều bất trắc trong suốt quá trình dài khi thi công để tạo nên ý nghĩa cho một công trình, đặc biệt là công trình dành cho cộng đồng với kinh phí hẹp và điều kiện để thi công vô cùng khó khăn.

Việc phác thảo chức năng cho điểm trường đến từ rất sớm thông qua việc tách cụm 2 phòng học và cụm phòng dành cho giáo viên lưu trú và phụ trợ thông qua một sân chung, để có thể trở thành 1 sân trung tâm. Ban đầu đó là một sân mở đa chức năng bên dưới một mái hiên mát mẻ, nơi trẻ con chơi đùa với nhau hay cùng chơi các trò chơi dân gian. Khi vận hành sử dụng, sân hiên này còn là nơi để anh chị của trẻ, học ở ngôi trường bên cạnh, đợi nhau để cùng về nhà, ngoài ra còn là nơi để làm lớp học ngoài giờ, nơi tổ chức lễ hội trung thu,.

Chính vì vậy, ý tưởng về trạm kết nối được thực hiện cho dự án trường học cho trẻ em ở 3 bản làng tại xã Tú Nang- Yên Châu đã trở thành hiện thực, như là một gợi ý mở cho các dự án cộng đồng từ các tổ chức đóng góp hảo tâm và quỹ thiện nguyện.

Hình dáng mềm nhẹ của bộ mái tạo ra vùng bóng mát di chuyển sinh động trên diện tường và sàn tạo nên hình ảnh động cho kiến trúc gắn kết với khung cảnh thiên nhiên, nơi núi đồi trãi dài vô tận, biến ảo cùng sự di chuyển của ánh sáng mặt trời, mây ngàn và sương khói trong những chiều phủ quanh.
.
Điểm trường Bó Mon tại xã Tú Nang, huyện Yên Châu, tỉnh Sơn La là một công trình từ thiện được thiết kế và xây dựng năm 2018. Để dành tặng cho gần 70 trẻ em và 1 giáo viên cắm bản là người dân tộc H’Mông ở 3 bản Bó Mon, Cayton, Cô Tông trong phạm vi 2km từ nhà đến trường.
Ngôi trường có tổng diện tích 237 m2 đã hoàn thành và chính thức hoạt động vào Tháng 6 năm 2019, được đóng góp và tài trợ để thực hiện từ các tổ chức, đơn vị và cá nhân sau:
Tổ chức quyên Góp: Đồng Ngôn MT.
Quỹ thiện nguyện: Quỹ Đáp Đền Tiếp Nối.
Đơn Vị Thiết kế: KIENTRUC O.
Đơn Vị xây dựng: Công Ty CPXD TM Quốc Tế Hùng Phát- (Bimexco)
Và các anh chị mạnh thường quân.

Trường Mầm Non Bó Mon được The Guardian bình chọn là 1 trong 10 Công trình Kiến trúc mới -> Read more




facebook | instagram