MENU
+ PROJECTS
Slide Left Slide Right

more information



339 HOUSE

Year: 2014
Location: District 1, Ho Chi Minh City
Site Area: 205 sqm
Floor Area: 169 sqm
Constructor
Photographs: Hiroyuki Oki, Quang Trần


Project gallery


A peculiar quietude is a rare commodity for an individual living in the context of a metropolis city.

Saigon, a vibrant, yet ecologically and mentally polluted city.

One can feel at ease and content toward architecture that awaken their sensibility of life and offer a place for refuge to rejuvenate their vitality. House 339 is a poetic interpretation of a house as a retreat. Although it has undergone many renovations prior the family acquisition, the intricate truss roof system remains intact, a true architectural gem in such city. Thus, it is preserved while the rest of the house is demolished and build anew.

Situated in a dense urban setting, the residence is surrounded by houses on 3 sides and faces one of the busiest roads in Saigon; traffic and noise pollution is always constant. It presents a blank face to the street, just a storefront and an entrance door leading to the garage, the kind of feature one can find on any busy street in Saigon.

The house unfolds itself, not all at once but only one veil at a time. A large stepping stone marks the spatial and atmospheric change from the garage to a more spiritual space, an entrance hall to the main living space. A 3.12mx3.12m cube, in which the dimensional ratio between floor, ceiling, roof opening, and reflection pond is proportionally divided. Its modest combination of geometric simplicity, bare concrete wall, a bronze cross, stillness of water, movement of the sky offer an idea of deep connectedness to nature and the family religious belief. The spatial purity intensifies such ambient, hinting one’s soul toward a meditative state of mind.

A simple directional turn render one’s field of vision suddenly expanded. The more public part is gradually stripped away to reveal a humble living core. A stack of two vertical volumes connected horizontally to an atrium with large openings facing an outdoor garden. Planes of wall are strategically 

Trọng tâm trong bố cục không gian chức năng của ngôi nhà 339 được thiết kế xoay quanh hai vùng thanh bình yên tĩnh, tạo ra những khoảng đệm chuyển tiếp mang ý nghĩa tinh thần, giữa thế giới bên ngoài náo nhiệt và thế giới bình yên bên trong.  

Không gian vùng đệm từ gara vào sảnh phía trước mang tính ước lệ trừu tượng, với mặt nước và bầu trời. Không gian đậm chất hình học với kích thước chiều rộng 3m120 x  3m120 theo chiều cao, khoảng sàn cao độ 3m120 có chiều rộng đúng bằng ½ 3m120 làm cho không gian mang tính thuần khiết rõ ràng và sự ẩn dụ hướng về chiều sâu của thiên nhiên. Không gian vừa là nơi chuyển tiếp vừa là Không gian tinh thần của một gia đình mộ đạo.

Trung tâm của ngôi nhà- tổ hợp gồm hai tầng thông nhau, tập họp gồm nhiều chức năng sống của gia đình, bài trí tự do, đan cài giữa vách và không vách ngăn chia. Đặc tính không gian của vùng trung tâm trở nên mạnh hơn khi có sự kết hợp không gian truyền thống trãi dài theo phương ngang với không gian phát triển theo chiều cao nhiều tầng bậc. Trong mối tương quan hài hòa mang tính chiều cao và chiều sâu làm không gian trở nên trôi nổi và tự do thật sự.

Nếu như phía trước mặt tiền đường cần ngăn cách sự náo nhiệt và bụi của phương tiện giao thông, thì bên trong ngôi nhà lại mở ra tối đa với thiên nhiên, nhẹ nhàng và rất thông thoáng. Gần như không có ranh giới giữa khu vườn, hồ cá và không gian sống.  

Nếu ánh sáng của vùng sảnh đệm phía trước hướng về sự tĩnh tại thì ánh sáng của vùng trung tâm hướng về sự sống động, nhiều cung bậc của tự nhiên. Hình ảnh đung đưa của tán cây, của tiếng vẫy nước của đàn cá lội, Trên nền đá bazan sậm màu,là thành phần chính mang tính phông nền có chủ ý, nơi hiển hiện rõ ràng của thiên nhiên, là nắng là mưa và cây xanh.




facebook | instagram