MENU
+ PROJECTS
Slide Left Slide Right

more informationTPG VILLAGE

Year: 2016
Location: Ho Chi Minh City
Site area: 635 sqm
Client: The Purpose Group
Constructor:
Photograph: Hiroyuki Oki


Project gallery


The tasks of this project is to conceive a working office for a multimedia company.  Inspiration grew from the original image of a traditional Vietnamese village, of which communal collaboration is its core value. This corresponds to the nature of the company encompassing four different sister and brother departments, each a company by itself, acting independently from each other, yet a family under one roof.

Simple and generous atmosphere is frequently found in Southern Vietnamese architecture, expressing a sensitive humanistic relationship. To include such values in the design embrace a stronger sense of locality and develop a unique character of a place. The loop consist of four different sections, representing Advertisement, PR, Digital Communication, and Creative Design respectively. Each section differs from each other by means of length, height and roof slope, offering different work and play experience, reflecting the company identity and promoting communal collaborating between each department.

The heart of the office is the main hall, capable of hosting up to 150 people. It is a community space also can be used for events, and sometimes can be a great gallery for company to showcase its creative potential through exhibitions.

The office is up on the 21st level of a typical high rise office building, thus  also arise an opportunity to challenge the notion of dislocation of selves and senses. The spatial loop is a romantic interpretation of a modern office village, afloat between the ground and the air, with a purpose to challenge the notion of dislocation, enrich the traditional humanistic relationship, and at the same time embrace the new found opportunity to connect to Saigon from a high point of view.

Ngôi làng TPG là một thách thức lớn trong quá trình thiết kế khi kiến trúc phải tạo lập được một không gian có ngôn ngữ chung và thống nhất, kết nối các công ty hoạt động độc lập trong cùng 1 tập đoàn – The Purpose Group: Công ty quảng cáo, Công ty PR, Công ty truyền thông kỹ thuật số và Bộ phận sáng tạo.

Hình ảnh một ngôi làng hiện đại, trừu tượng mang bản sắc Việt Nam đem đến cho chúng tôi nhiều cảm hứng thiết kế trong việc kết nối tập thể, nơi để họ có thể “gieo cấy”, “trồng trọt” và “gặt hái” những ý tưởng sáng tạo để làm giàu có cho ngôi làng của mình.

Kiến trúc theo phong cách miền nam Việt Nam thường được tính toán hài hòa với con người, có một phần giản dị và một phần phóng khoáng, điểm xuyết với cây xanh. Kết quả được tạo ra là những khung nhà gỗ đơn giản, có cấu trúc cao thấp và độ dốc khác nhau, trãi dài 121 mét được phân đoạn và tổ hợp theo 4 gian nhà song nhằm tạo nên một tổng thể trãi dài không giới hạn.

Điểm nhấn quan trọng của công trình là không gian sảnh chính - khu sinh hoạt cộng đồng. Không gian rộng có sức chứa lên đến 150 người là nơi để hội thảo, thuyết trình, tổ chức các lớp đào tạo, tiệc tùng và đặc biệt có thể trở thành 1 gallery trang trọng trưng bày các tác phẩm mới của các designer trong công ty.

Đứng ở khía cạnh tâm lý sử dụng, việc thiết kế một ngôi làng trên tầng 21 giúp người làm việc có cảm giác như ở mặt đất trong khi có thể thưởng ngoạn Sài Gòn từ trên cao.

Hiện thực được tạo ra với chủ đích không có một ranh giới rõ ràng giữa hành lang với các phòng, giữa trong phòng hay ngoài phòng, cũng như không có ranh giới hạn giữa mặt đất và bầu trời vô tận.Press

We are currently looking for talented Architects and Interns. Please send your application to email: info@kientruco.com.
facebook | instagram